Nu se știe exact de unde a apărut mitul conform căruia oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi – dar probabil că toți l-am auzit la un moment dat în viața noastră.
Dovezile pentru această afirmație au fost în mare parte dezmințite. Studiile anterioare se bazau pe faptul că oamenii își aminteau cât de multă apă au băut, ceea ce are o precizie scăzută.
Pentru a oferi o estimare mai precisă a cantității de apă de care avem nevoie de fapt, un nou studiu a recrutat peste 5.600 de persoane de toate vârstele din 26 de țări din întreaga lume.
Cercetătorii le-au dat participanților 100 de mililitri de apă îmbogățită cu 5 la sută „apă dublu etichetată„.
Apa dublu marcată este adesea folosită pentru experimentele privind metabolismul, deoarece oferă o modalitate de a urmări cât de rapid se deplasează substanțele chimice prin organism.
Acest tip de apă conține izotopi neobișnuiți de hidrogen numiți deuteriu. Aceștia au un neutron în plus în nucleul lor, ceea ce face ca atomii individuali să fie de două ori mai grei decât un atom de hidrogen normal, care are doar un proton și niciun neutron.
Apa grea rezultată, care este cu 10 procente mai grea decât apa normală, poate fi consumată în cantități mici.
Pentru a o face de două ori mai etichetată, această apă grea este, de asemenea, amestecată cu apă care conține un izotop de oxigen, Oxigen-18, care are 8 protoni și 10 neutroni în interiorul fiecărui atom (în loc de cei 8 normali din fiecare). Acesta este un tip de oxigen stabil, prezent în mod natural, care reprezintă 0,2 % din aerul pe care îl respirăm.
„Dacă măsurați rata de eliminare a acestor izotopi stabili de către o persoană prin urină pe parcursul unei săptămâni, izotopul de hidrogen vă poate spune câtă apă înlocuiește, iar eliminarea izotopului de oxigen ne poate spune câte calorii arde”, spune Dale Schoeller, cercetător în domeniul nutriției, coautor al studiului.
Laboratorul Universității din Wisconsin-Madison, unde lucrează Schoeller, a fost primul care a inițiat experimentul cu apă dublu marcată pe oameni în anii 1980.
În studiul lor recent, publicat în Science, echipa arată că aportul zilnic de apă variază foarte mult în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate și climă.
„Studiul actual indică în mod clar că nu există o singură mărime care să se potrivească tuturor în ceea ce privește orientările privind consumul de apă potabilă, iar sugestia comună potrivit căreia ar trebui să bem opt pahare de 8 uncii de apă pe zi (~2 litri) nu este susținută de dovezi obiective”, scriu cercetătorii.
Rotația apei a fost cea mai mare la bărbații cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani și la femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 55 de ani și a scăzut după vârsta de 40 de ani la bărbați și după vârsta de 65 de ani la femei.
Nou-născuții au avut cea mai mare reînnoire a apei ca procent din toată apa din corpul lor – înlocuind aproximativ 28% în fiecare zi.
În condiții similare, bărbații consumă cu aproximativ o jumătate de litru mai multă apă în fiecare zi decât femeile.
De exemplu, un bărbat în vârstă de 20 de ani care nu este sportiv, cântărește 70 kg și trăiește într-o țară dezvoltată, la nivelul mării, cu o umiditate de 50 % și o temperatură medie a aerului de 10°C, va avea o reînnoire a apei de aproximativ 3,2 litri pe zi.
O femeie neatletică de aceeași vârstă care locuiește în aceeași locație va avea o rotație a apei de aproximativ 2,7 litri pe zi.
Utilizarea a două ori mai multă energie într-o zi crește cantitatea de apă pe zi cu aproximativ un litru.
Pentru fiecare 50 de kilograme în plus de greutate corporală, cifra de afaceri a apei crește cu 0,7 litri pe zi.
Un salt de 50 la sută al umidității împinge utilizarea apei cu 0,3 litri.
Unele persoane din studiu au avut o rotație a apei extrem de mare: 13 femei care au trecut peste 7 litri pe zi, acestea fiind fie atlete, fie femei însărcinate sau confruntându-se cu vreme caldă, și nouă bărbați care au consumat peste 10 litri pe zi.
Încă o dată, aceștia erau persoane foarte active, sportivi sau fornăitori din Ecuadorul amazonian.
„Variația înseamnă că indicarea unei medii nu vă spune prea multe”, spune Schoeller.
Rotația apei a crescut în cazul femeilor însărcinate în al treilea trimestru de sarcină și în timpul alăptării.
Persoanele care duc un stil de viață sedentar în medii interioare cu temperatură controlată din țările dezvoltate au avut o rotație a apei mai mică decât persoanele care lucrează ca muncitori manuali sau vânători-culegători din țările în curs de dezvoltare.
„Îmbunătățirea orientărilor este din ce în ce mai importantă din cauza creșterii explozive a populației și a schimbărilor climatice cu care se confruntă în prezent lumea, care vor afecta disponibilitatea apei pentru consumul uman”, scriu cercetătorii.
Acest articol a fost publicat în revista Science.
Acest articol este republicat din Sciencealert.com sub o licență Creative Commons. Citiți articolul original.
Sursa imagine: engin akyurt on Unsplash