Tehnologie revolutionara de obtinere a apei proaspete

Tehnologie revolutionara de obtinere a apei proaspete

O noua tehnologie ar putea accesa o sursa practic nelimitata de apa proaspăta, conform unui articol publicat pe site-ul Science Alert. Aceasta tehnologie se bazează pe folosirea energiei solare pentru a descompune apa in hidrogen si oxigen, astfel încât apa potabila poate fi recuperata din aerul umed.

Acest proces, cunoscut sub numele de „fotosinteza„, este similar cu procesul prin care plantele transforma apa si dioxid de carbon in energie prin intermediul luminii solare. Cu toate acestea, sistemul dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea din California, Berkeley, utilizeaza o membrana speciala pentru a separa hidrogenul de oxigen, astfel incat apa poate fi recuperata prin condensare.

Acest sistem ar putea fi utilizat pentru a furniza apa potabila in zonele afectate de seceta sau in locurile in care accesul la apa este limitat. De asemenea, ar putea fi utilizat pentru a asigura apa curata in orașele mari, unde sistemele de apa pot deveni supraaglomerate si contaminante.

Cu toate acestea, tehnologia este inca in stadiu de cercetare si ar putea dura ceva timp pana cand va fi disponibila pe scara larga.

Sursa articolului: https://www.sciencealert.com/new-technology-could-tap-into-a-virtually-limitless-supply-of-fresh-water

Studii: https://www.nature.com/articles/s41598-022-24314-2

Distribuie articol:


Publicat pe

in

de

Tags: