Oamenii de știință confirmă că poți comunica cu pisica ta dacă clipești foarte încet

Oamenii de știință confirmă că poți comunica cu pisica ta dacă clipești foarte încet

Pisicile au o oarecare reputație de a fi distante, mai ales în comparație cu câinii. Dar dacă ți se pare că prietenul tău felin este un pic mai greu de legat, poate că pur și simplu nu vorbești limba lor.

Cercetările arată că, de fapt, nu este atât de dificil. Trebuie doar să le zâmbești mai mult.

Nu să zâmbești în stilul uman, arătându-ți dinții, ci în stilul pisicilor: îngustând ochii și clipind încet.

Într-un studiu publicat în 2020, oamenii de știință au observat interacțiunile dintre pisici și oameni și au reușit să confirme că acest act de a clipi încet face ca pisicile – atât cele familiare, cât și cele necunoscute – să se apropie și să fie receptive la oameni.

„Ca o persoană care a studiat comportamentul animalelor și care este și proprietar de pisici, este minunat să putem demonstra că pisicile și oamenii pot comunica în acest mod”, a explicat psihologul Karen McComb de la Universitatea Sussex din Marea Britanie atunci când au fost publicate rezultatele studiului.

„Este un lucru pe care mulți proprietari de pisici îl bănuiau deja, așa că este interesant că am găsit dovezi în acest sens”.

Dacă ați petrecut ceva timp în preajma pisicilor, probabil că ați văzut expresia lor facială de „ochi parțial închiși”, însoțită de clipitul lent. Este similară cu modul în care ochii oamenilor se îngustează atunci când zâmbesc, și apare de obicei atunci când pisica este relaxată și mulțumită. Expresia este interpretată ca un fel de zâmbet de pisică.

Dovezile anecdotice ale proprietarilor de pisici au sugerat că oamenii pot copia această expresie pentru a comunica pisicilor că suntem prietenoși și deschiși la interacțiune. Astfel, în cadrul studiului, o echipă de psihologi a conceput două experimente pentru a determina dacă pisicile se comportă diferit față de oamenii care clipesc lent.

În primul experiment, proprietarii au clipit lent la 21 de pisici din 14 gospodării diferite. Odată ce pisica era așezată și confortabilă într-un loc din mediul lor de acasă, proprietarii au fost instruiți să stea la aproximativ un metru distanță și să clipească încet atunci când pisica se uita la ei.

Camerele de luat vederi au înregistrat atât fața proprietarului, cât și fața pisicii, iar rezultatele au fost comparate cu modul în care clipesc pisicile fără interacțiune umană.

Rezultatele au arătat că este mai probabil ca pisicile să clipească încet la oamenii lor după ce aceștia au clipit încet la ele, în comparație cu condiția fără interacțiune.

Al doilea experiment a inclus 24 de pisici din opt gospodării diferite. De data aceasta, nu stăpânii erau cei care clipeau, ci cercetătorii, care nu avuseseră niciun contact anterior cu pisica. Pentru un control, pisicile au fost înregistrate răspunzând la o condiție fără clipire, în care oamenii se holbau la pisici fără să clipească.

Cercetătorii au efectuat același proces de clipire lentă ca în primul experiment, adăugând o mână întinsă spre pisică. Și au descoperit că nu numai că pisicile erau mai predispuse să clipească înapoi, dar și că erau mai predispuse să se apropie de mâna omului după ce acesta clipea.

„Acest studiu este primul care investighează experimental rolul clipitului lent în comunicarea pisică-om”, a declarat McComb.

„Și este un lucru pe care îl puteți încerca și dumneavoastră cu propria pisică acasă sau cu pisicile pe care le întâlniți pe stradă. Este o modalitate excelentă de a spori legătura pe care o aveți cu pisicile. Încercați să vă îngustați ochii la ele așa cum ați face-o într-un zâmbet relaxat, urmat de închiderea ochilor pentru câteva secunde. Veți vedea că și ele însele răspund în același mod și puteți începe un fel de conversație.”

Câinii pot fi mult mai entuziaști și mai demonstrativi decât pisicile, dar pentru iubitorii de pisici, fenomenul clipitului lent s-ar putea să nu fie o surpriză.

Cercetările din ultimii ani au arătat că prietenii noștri felini sunt mult mai apropiați de colegii lor de casă umani decât se presupunea anterior și că compararea lor cu câinii este un deserviciu.

Pisicile, de exemplu, răspund cu aceeași monedă la oamenii care sunt receptivi la ele – așa că, dacă pisicile vi se par impasibile, s-ar putea să fie o problemă cu dumneavoastră, nu cu pisica.

De asemenea, pisicile se fac ecoul trăsăturilor de personalitate ale oamenilor cu care trăiesc – acest lucru poate fi legat de motivul pentru care pisicile par să sesizeze când oamenii lor sunt triști. De asemenea, ele le pot recunoaște numele (deși aleg să le ignore de multe ori). Iar legăturile lor cu oamenii lor sunt surprinzător de profunde.

Este dificil de știut de ce pisicile clipesc lent la oameni în acest fel. A fost interpretat ca fiind un mijloc de semnalizare a intențiilor benigne, deoarece se crede că pisicile interpretează privirea neîntreruptă ca fiind amenințătoare.

Dar este, de asemenea, posibil ca pisicile să fi dezvoltat această expresie deoarece oamenii răspund pozitiv la ea. În cazul animalelor domestice, este adesea imposibil de spus.

Oricum ar fi, se pare că ajută la stabilirea unei relații. Și acesta este un lucru bun de știut. A învăța cum să ne îmbunătățim relațiile cu aceste animale enigmatice ar putea fi, de asemenea, o modalitate de a le îmbunătăți sănătatea emoțională – nu doar în mediul familial, ci într-o serie de situații potențial stresante.

Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.

Acest articol este republicat din Sciencealert.com sub o licență Creative Commons. Citiți articolul original.

Sursa Imagine: Tranmautritam: https://www.pexels.com/photo/cute-tabby-kitten-on-a-sofa-2194261/

Distribuie articol:


de

Tags: